Czego szukasz:
Przepisy

Random image: IMG_9503

Album: Pączki

Nasze propozycje

Królik w śmietanie

Duszony królik, czy też podany w jakiejkolwiek formie nie jest daniem pospolitym. Przede wszystkim dlatego, że nie należy do najtańszych mięs, a poziom trudności jego przygotowania jest dość wysoki. Nie mniej jednak warto czasem odrobinę zaszaleć i przygotować sobie królika w śmietanie. Tym bardziej, że jego mięsko jest przepyszne i w dodatku bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 1 królik, umyty i pokrojony na równe części
  • szklanka mleka
  • 250 ml śmietany
  • 2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • kawałek pora
  • włoszczyzna
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  • po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • 2 kostki rosołowe

Aby nasz królik w sosie ze śmietany i białego wina był jeszcze smaczniejszy warto natrzeć go dzień wcześniej. Przez noc „przejdą” przez niego przyprawy, a mięso stanie się jeszcze lepsze.

Przepis na królika:

1. W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę. Na małym ogniu podgrzewamy mleko ze szklaną wina.

Mleko z winem

2. W moździerzu rozgniatamy przyprawy (jałowiec, ziele, pieprz, majeranek, liście laurowe i 2 ząbki czosnku), a następnie dodajemy je do ciepłej mieszanki mleka z winem.

Rozgniatanie przypraw

3. W międzyczasie myjemy i porcjujemy królika. Profesjonalny filmik instruktażowy na temat tego jak podzielić królika znajduje się pod tym linkiem.

Tusza krolika

 

Części królika

Podzielony królik

Filet z królika

4. Przygotowaną marynatą zalewamy podzielonego królika i zostawiamy na noc.

Marynata do królika w śmietanie

5. Lekko osuszone mięso podsmażamy na patelni, na brązowy kolor.

Smażenie królika

Królik smażony

Smażony królik

6. W międzyczasie bardzo drobno kroimy (lub tarkujemy) wszystkie warzywa (włoszczyzna, cebula, por, czosnek)

Włoszczyzna

7. Obsmażone kawałki królika zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy warzywa.

Warzywa na patelni

8. Następnie przekładamy warzywa razem z królikiem do garnka, chwilę smażymy.

9. Całość zalewamy pozostałym winem i śmietaną. Dodajemy kostki rosołowe i uprzednio namoczone grzyby.

Śmietana

10. Królik w białym winie, śmietanie i warzywach powinien dusić się ok 60 minut, do momentu, aż zmięknie. Co jakiś czas warto zamieszać w garnku, można też doprawić go jeszcze rozmarynem i czosnkiem.

Sos do królika

11. Efekt końcowy wygląda smakowicie, i taki tez jest. Królika w śmietanie podajemy z ziemniaczkami i smażonymi buraczkami.

Królik w śmietanie

Królik w białym winie

Duszony królik w śmietanie i białym winie

Hasła pokrewne:

przepisy na królika
królik w śmietanie przepis
królik w śmietanie przepisy

Comments are closed.